Ediția 2017

  Târgul de Crăciun București a atins un număr record de vizitatori în 2017!

 

 

Pentru al 11-lea an consecutiv, Primăria Capitalei, prin creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, a organizat cel mai mare târg de Crăciun din România, între 1 – 27 Decembrie, în Piața Constituției. Ediția de anul acesta a atins un public record de aproximativ un milion de vizitatori, care au petrecut sărbătorile de iarnă în Capitală.

 

Evenimentul a reunit, timp de 27 de zile, într-un decor festiv, o zonă gastronomică variată cu produse specific românești, un târg de meșteșuguri și produse tradiționale cu peste 100 de căsuțe, spectacole de muzică și dans din folclorul românesc, concerte, precum și activități interactive cu intrare gratuită pentru întreaga familie: patinoar în aer liber, carusel, ateliere creative și Casa lui Moș Crăciun.

 

Decorul din acest an a impresionat prin mult mai multe instalații luminoase decât în anul precedent. Bradul de Crăciun, înalt de 30 de metri și decorat cu peste 70.000 de beculețe, 6.000 de globuri și 240 de steluțe decorative, a atras privirile celor prezenți, devenind simbolul Târgului de Crăciun București 2017, surprins în mii de fotografii pe rețelele sociale. Un element de noutate a fost reprezentat de povestea Nașterii Domnului, transpusă într-un cadru cu Ieslea, Pruncul Iisus, Fecioara Maria, Iosif, Îngerul și cei trei Magi, zonă ce a ilustrat Noaptea Sfântă de Crăciun.

 

Târg de Crăciun

La cele peste 100 de căsuțe din Târgul de Crăciun București, vizitatorii au putut alege cadouri pentru cei dragi dintr-o gamă variată de obiecte și produse tradiționale românești, iar turiștii străini au putut cunoaște cultura românească. Printre cele mai căutate produse s-au regăsit:  ornamente specifice sărbătorilor de iarnă, jucării, accesorii, ii, costume populare, produse naturale de îngrijire, preparate realizate după rețete tradiționale românești –  prăjituri de casă, cozonaci, dulcețuri, poale-n brâu, plăcinte, sarmale, mămăligă, cârnați, murături, vin fiert, zacuscă, brânzeturi.

 

Program artistic

Bucureștenii și turiștii s-au bucurat de 16 seri de concerte ale unor artiști consacrați și de numeroase spectacole de datini și obiceiuri susținute de unele dintre cele mai renumite grupuri și ansambluri populare din țară, care au prezentat pe scena din Piața Constituției muzica, obiceiurile și tradițiile românești (Ceata de feciori, Jocul cu măști, Călușarii și Căiuții, Capra și Ursul, Steaua, Sorcove).

 

În aplauzele publicului, peste 1.000 de artiști au adus farmecul sărbătorilor de iarnă în centrul orașului: coruri prestigioase, orchestre, grupuri de colindători, interpreți de muzică populară, cântăreți folk, trupe rock și pop. Loredana, Smiley, Andra, Direcția 5, Bere Gratis, Voltaj, Horia Brenciu, Paula Seling, Pheonix, Iris, Vița de Vie, Gheorghe Zamfir, Fuego, Ștefan Hrușcă, Ducu Bertzi, Orchestra Națională „Valahia”, Corul de Copii Radio, Orchestra „Mundi Colour” sunt doar o parte dintre numele sonore regăsite în programul artistic din 2017.

 

Ziua Națională a României a fost marcată printr-un program artistic special, susținut de reprezentanți de seamă ai folclorului românesc, precum Tulnicăresele din Apuseni, Floarea Calotă, Laura Lavric, Gheorghe Turda, Orchestra Națională „Valahia”. Seara a culminat cu spectacolul „Pentru România”, care i-a reunit pe aceeași scenă pe Nicolae și Tudor Furdui Iancu, Grupul „Crai Nou”, Tuan, Paula Seling, Proiect K1, Daniel Lazăr, Vlad Rădescu, Mihaela Rădescu, Sorin Francu și Iuliana Tudor.

 

În seara de 25 decembrie a avut loc unul dintre cele mai apreciate momente artistice din această ediție, un spectacol extraordinar de Crăciun la care au participat Monica Anghel, Luminiţa Anghel, Aurelian Temişan, Andrei Lazăr, Vlad Miriţă, Lavinia Goste, Andra, Nico, Marcel Pavel, Loredana, Cornel Ilie, Mihai Georgescu, acompaniaţi de Orchestra Simfonică Bucureşti şi Band-ul Andrei Tudor, conduse de dirijor Andrei Tudor şi Grupul vocal „Acapella”, condus de George Miron. Artiștii au interpretat cele mai frumoase colinde românești și internaționale, cântând la unison cu publicul prezent la spectacol.

 

Atracții pentru întreaga familie

Creată în jurul magiei Crăciunului, așa cum este ea văzută prin ochii celor mici, Casa lui Moș Crăciun reprezintă an de an locul preferat al copiilor, un decor desprins din povești, care îi poartă pe aceștia într-o călătorie prin universul plin de culoare al sărbătorilor. Din călătoria sa în jurul lumii, Moș Crăciun a ajuns în București pe 17 Decembrie, pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă”, de unde și-a continuat drumul până la casa lui din cadrul Târgului de Crăciun.

 

Cei mici și-au putut dezvolta creativitatea la atelierele gratuite organizate în Casa lui Moș Crăciun, unde au creat diverse ornamente și accesorii personalizate și au scris într-un mod original scrisorile către Moș Crăciun, în cadrul atelierului de caligrafie.

 

Patinoarul și caruselul au fost alte puncte de atracție din târg, unde zeci de mii de copii s-au bucurat, alături de părinți, de activitățile în aer liber.

 

Campanie Umanitară

Jucăriile donate de vizitatori în cadrul campaniei umanitare „Dăruiește, fii mai bun! Și tu poți fi Moș Crăciun!” au ajuns la Serviciul Prevenirea Separării Copilului de Familie din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială Sector 1. Campania umanitară este organizată anual cu scopul de a încuraja vizitatorii să doneze cărți și jucării, făcând apel la solidaritate și implicare socială.

 

Târgul de Crăciun București este o locație apreciată atât de bucureșteni și români din întreaga țară, cât și de turiști, fiind parte din rețeaua internațională a celor mai importante târguri de Crăciun din Europa, intitulată „Christmas Markets”.

 

Aftermovie 1 Decembrie: https://www.youtube.com/watch?v=ZDPvRUnuWp8

 

Aftermovie 17 Decembrie: https://www.youtube.com/watch?v=ZYNn_UyZCBc

__

Parteneri: Coca-Cola, Compania Națională Aeroporturi București, Apa Nova

Partener media principal: Magic FM