Editia 2018

Târgul de Crăciun București 2018

 

Primăria Capitalei, prin creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, a organizat Târgul de Crăciun Oficial al Capitalei, între 30 noiembrie – 26 decembrie 2018, în Piața Constituției, fiind cel mai mare târg de Crăciun din România, care a atras peste 1 milion de vizitatori din țară și din străinătate. Târgul a fost deschis zilnic între orele 10:00 – 22:00.

Vineri, 30 noiembrie, de la ora 19:00, din Piața Constituției s-a aprins, ca în fiecare an, iluminatul festiv care a dat startul Sărbătorilor de iarnă în Capitală, colorând cele mai importante artere ale orașului.

Timp de aproape o lună, Târgul de Crăciun București a reprezentat o destinație de neratat pentru cei care și-au dorit să experimenteze un Crăciun tradițional, fiind un târg dedicat întregii familii. Vizitatorii s-au bucurat de concerte și spectacole ale celor mai apreciați artiști naționali, de un târg tradițional format din 129 de căsuțe cu decorațiuni și produse de sezon, precum și de o zonă gastronomică unde au putut degusta preparate românești autentice.

Casa magică a lui Moș Crăciun a fost destinația favorită a copiilor, fiind un loc de poveste unde Moșul și elfii săi au așteptat vizitele celor mici și scrisorile cu dorințe pentru cadourile de Crăciun. Atracțiile au inclus un carusel pentru copii, un patinoar în aer liber pentru întreaga familie, o iesle care a redat scena nașterii lui Iisus și un spectaculos brad de Crăciun, înalt de 30 de metri.

Târg de Crăciun și zonă gastronomică

La Târgul de Crăciun al Capitalei, bucureștenii și turiștii în căutarea unor cadouri inedite pentru cei dragi sau a unor produse tradiționale românești au fost întâmpinați zilnic, între orele 10:00 – 22:00, cu o varietate de produse: de la ornamente specifice sărbătorilor de iarnă, jucării, accesorii, ii, costume populare, produse naturale de îngrijire, până la produse și preparate realizate după rețete tradiționale românești: prăjituri de casă, cozonaci, dulcețuri, poale-n brâu, plăcinte, sarmale, mămăligă, cârnați, murături, vin fiert, zacuscă, brânzeturi.

Arta populară românească a putut fi descoperită la Târgul de Crăciun București prin intermediul demonstrațiilor susținute de cei mai pricepuți meșteșugari și artiști plastici din România, care au împărtășit din secretele prelucrării sticlei, lemnului sau realizării decorațiunilor personalizate de Crăciun.

Program artistic

Scena Târgului de Crăciun București a găzduit și în 2018 nume sonore din țară, pornind de la coruri prestigioase, orchestre, grupuri de colindători, interpreți de muzică populară, ansambluri de datini și obiceiuri, cântăreți folk, până la trupe rock și pop: Loredana & Banda Agurida, Andra, Monica Anghel, Luminița Anghel, Paula Seling, Nico, Andreea Bănică, Marcel Pavel, Phoenix, Vunk, Bere Gratis, Direcția 5, Vița de Vie, Tolouse Lautrec, byron, Voltaj, Proconsul, Ștefan Hrușcă, Ducu Bertzi, Fuego, Damian Drăghici & Friends, Bosquito, Ovidiu Komornyik, Cargo, Corul de copii Radio, Mioara Velicu, Irina Loghin, Grigore Leșe, Gheorghe Turda și mulți alții.

Un program artistic inedit a avut loc de Ziua Națională a României, pe 1 decembrie, când pe scena Târgului de Crăciun București au concertat, începând cu ora 18:30: Orchestra Naţională „Valahia” a Primăriei Capitalei, condusă de maestrul dirijor Marius Zorilă şi vedete de muzică populară, urmați de un spectacol special dedicat Zilei Naţionale – „Unirea, Visul unei Naţiuni”: Nicolae Furdui Iancu şi Grupul „Crai Nou”, Paula Seling, Proiect K1, Iuliana Tudor, Tuan, Daniel Lazăr, Vlad Rădescu, Sorin Francu, Victoria Cocias.

Casa lui Moș Crăciun, elfi și ateliere de creație

An de an, Moș Crăciun poposește la Târgul de Crăciun București în casa special amenajată de către elfii săi, pentru a fi întâmpinat cum se cuvine în Capitală. Casa Moșului a fost pregătită de sărbătoare, fiind, pe toată perioada târgului, atracția principală a copiilor. Aici este locul unde, până la sosirea lui Moș Crăciun, cei mici au putut face cunoștință cu câteva dintre ajutoarele lui și unde și-au lăsat scrisorile cu dorințe în cutia poștală sau unde au participat gratuit la ateliere creative, precum: atelierul de pictură decorațiuni din ceramică, atelierul de pictat tricouri, atelierul de modelaj în pastă ceramică, atelierul de decoupage pe lemn, dar și la spectacole de magie. Moșul a ajuns la Târgul de Crăciun București pe data de 14 decembrie și i-a așteaptat zilnic pe copii, până pe 24 decembrie, în intervalele orare 11:00 – 13:00 și 17:00 – 22:00.

La intrare în Casa Moșului a fost amplasat cufărul campaniei „Dăruiește, fii mai bun! Și tu poți fi Moș Crăciun!”, pentru toți cei care au dorit să ofere o bucurie copiilor defavorizați. Campania umanitară este susținută anual de Moș Crăciun, care îi încurajează pe vizitatori să doneze cărți și jucării și să încheie anul cu o faptă bună!

Atracții pentru toată familia: patinoar, carusel

Între 30 noiembrie și 26 Decembrie, în intervalul orar 10:00 – 22:00, cei mici s-au putut  bucura, ca în fiecare an, gratuit, de plimbări în caruselul amplasat în piață special pentru ei. Patinoarul a fost una dintre atracțiile îndrăgite ale târgului, cu intrare liberă, fiind deschis zilnic pentru întreaga familie.

Accesul la toate activitățile din cadrul evenimentului a fost gratuit.

2018 aftermovie – https://youtu.be/_OZ1kdATlcA

Partener: Compania Națională „Aeroporturi București”