Editia 2012

 

În iarna anului 2012, Bucureștiul a fost inclus, prin Bucharest Christmas Market, în rețeaua internațională a celor mai importante târguri de Crăciun din Europa, Christmas Markets, devenind oficial un membru al acesteia.

Ediția din 2012 a Bucharest Christmas Market, care s-a desfășurat între 5 decembrie 2012 – 3 ianuarie 2013 în Piața Universității, pe esplanada cu statui, a atras o medie de 3000 vizitatori pe zi. Cei dornici să simtă magia sărbătorilor de iarnă au fost primiți într-un loc decorat cu zece tone de cetină, peste 3.000 de becuri colorate și cu aproximativ un kilometru de ghirlande luminoase, în jurul unui brad înalt de 17 metri, împodobit cu 2.500 de becuri galbene și 600 de lucrări de artă ce au format un puzzle.

Ediția anterioară a Bucharest Christmas Market și-a întâmpinat vizitatorii cu peste 65 de căsuțe decorate de sărbătoare, o sanie cu reni, Casa lui Moș Crăciun și cu un carusel pentru cei mici. De asemenea, în cadrul târgului de Crăciun, meșterii populari au îmbiat trecătorii cu obiecte tradiționale, ceramică pictată, lemn cioplit, icoane și pânzeturi brodate, costume și măști tradiționale, jucării din lemn și instrumente muzicale. Nu au lipsit nici obiectele și podoabele specifice Crăciunului, precum globurile pictate manual, coronițele din crenguțe de brad, ghirlandele și lumânările parfumate.

Târgul a oferit doritorilor produse gastronomice tradiționale, turtă dulce, cozonaci, prăjituri, magiun, miere și produse apicole, cârnați, tobă, pastramă… Diverse specialități au putut fi cumpărate și de la cele doua trăsuri prezente în zonă, similare celor din marile târguri europene. Produsele au putut fi gustate alături de vin fiert, servit în căni speciale, pe care vizitatorii le-au luat acasă drept suvenir.

Proiecțiile pe BCR, RAPPS, și clădirea Universității din București au creat în centrul Capitalei o atmosferă magică de Sărbători, care a întregit peisajul de poveste al Bucharest Christmas Market.

Pe scena amplasată în Piața Universității au susținut spectacole ansambluri de muzică populară, grupuri de copii, grupuri de colindători, ansambluri de datini și obiceiuri, precum și artiști consacrați și trupe cunoscute. Intrarea a fost liberă. Printre cei invitați la Bucharest Christmas Market s-au numărat interpreții de muzică populară Gheorghe Turda, Matilda Pascal Cojocarița și Stefan Cigu, Gelu Voicu, Lavinia Goste, Marius Zorila, Orchestra Naționala de Tineret, Loredana și Agurida, Călin Geambașu band, baletul Edi Stancu, Narcisa Suciu, Paula Seling, Ducu Bertzi, DJ Project și Adela Popescu, Taxi, Bere Gratis, Provincialii și mulți alții.

Copiii au putut descoperi poveștile din Casa lui Moș Crăciun, iar zâne, spiriduși și alte personaje de basm le-au creat o atmosferă magică, în care cei mici i-au putut recita Moșului poezii, au desenat și colorat.

Tot în cadrul Bucharest Christmas Market a avut loc cea de-a treia ediție a campaniei „Dăruiește, fii mai bun! Și tu poți fi Moș Crăciun”, unde vizitatorii târgului au fost așteptați la Casa lui Moș Crăciun pentru a dona jucării și cărți, pentru a veni în sprijinul copiilor fără posibilități materiale.

Bucharest Christmas Market a atras atenția publicului și prin numeroasele sale apariții în mass – media românești – radio, presă scrisă, presă online, TV: Mediafax, Metropotam, Antena 1, TVR 1, RTV, Radio Romania Actualități ș.a.

Târgul a fost prezentat la emisiunea „În premieră cu Carmen Avram” pe Antena 3, câștigătoare a premiului APTR 2009 la categoria „Cel mai bun talk show”. Carmen Avram și echipa au făcut o paralelă între Bucharest Christmas Market și celelalte târguri de Crăciun din Europa, cu tradiție, punctând importanța pe care o are la nivel național.